Misschien is het niet iets waar je als enthousiaste kampeerder aan zou denken, maar winterkamperen wordt steeds populairder. Het is wel zo dat je enige voorbereiding dient te treffen. Dat geldt ook voor Luxemburg. Hoewel de oppervlakte van het Groot Hertogdom niet erg omvangrijk is, zijn er 120 campings verspreid over het gebied. Wildkamperen is niet mogelijk in Luxemburg en overtreding van dat verbod kan je op een fikse boete komen te staan. Er zijn slechts enkele campings die geopend zijn in de winter en deze bieden in het algemeen de nodige luxe. Wat dacht je van verwarmd sanitair in hartje winter?
Wat kan je verwachten van kamperen in Luxemburg?
De campings in Luxemburg zijn in het algemeen van goede kwaliteit en vergelijkbaar met die in ons land. Ze worden in 3 klassen ingedeeld naar luxe en dat merk je uiteraard ook in de prijs. De trend in Luxemburg gaat richting de luxe accommodatie. In Luxemburg betaal je in het algemeen een sta-tarief plus toeslagen voor het aantal personen dat overnacht. Extra voorzieningen, zoals Dof speeltuinen, zijn zelden bij de prijs inbegrepen. Iets om rekening mee te houden als je met kinderen gaat kamperen.
Wil je in het hoogseizoen verzekerd zijn van een eigen plaats op jouw favoriete camping is vroeg boeken noodzakelijk. Voor campers gelden in Luxemburg dezelfde regels als voor andere voertuigen op de weg. Het is verstandig om de verkeersregels even door te nemen voordat je vertrekt. De meeste campings hebben aparte staplaatsen voor campers en een servicestation.
Tips voor winterkamperen
In Luxemburg kom je niet terecht in de wildernis, zeker niet op een luxe camping, maar het kan er flink koud worden en dan is het verstandig om daar rekening mee te houden. De volgende tips moet je beslist even lezen.
1. De juiste tent
Als het flink vriest, zal condens aan de binnenkant van de tent bevriezen als het materiaal niet het juiste is. Een tent van katoen kan ‘ademen’ en zorgt dat je minder last hebt van condensdruppels binnen. Hou er wel rekening mee dat katoen als het eenmaal nat is, stug en onhandelbaar wordt.
2. Denk aan kookgerei
Bij temperaturen die lager zijn dan 4 graden Celsius doet je propaan- of butaanbrander het niet meer. Dan is een benzinebrander de oplossing. Gebruik deze echter nooit in de tent vanwege het brandgevaar. Op sommige campings is een kampvuur toegestaan en kan je eens proberen hoe daar het koken en bakken op lukt.
3. De juiste haringen
Voor de bevroren grond en voor sneeuw zijn er speciale haringen te koop. Het zal niet altijd eenvoudig zijn om de haringen goed stevig in de grond te krijgen. Vraag hiernaar bij de exploitanten van de camping. Tenslotte neem je zelf meestal geen grondboor mee.
4. Een kachel in de tent
De ergste kou en bevriezing van je toiletspullen kan je voorkomen met een kacheltje in de tent. Hou je altijd aan de gebruiksaanwijzing en zorg voor voldoende ventilatie. Een kacheltje in een tent is altijd een risico en hoe kleiner de tent hoe groter het risico vaak is.
Bekijk ook: Duurzaam kamperen, zo doe je dat