Ook tijdens je vakantie hoef je het milieu niet uit het oog te verliezen. In het algemeen is kamperen al een duurzame manier van vakantie vieren. Een duidelijk voorbeeld is dat een vakantie op Curaçao voor vier personen met vliegreis ongeveer dezelfde impact heeft als 7 jaar kamperen op de Veluwe. Maar er zijn nog een hoop andere zaken die bepalen hoe duurzaam jouw kampeervakantie is.
1. De wijze van vervoer
Hier begint het allemaal mee. In het algemeen gaan maar weinig kampeerders met het vliegtuig naar hun bestemming. Het maakt echter veel verschil of je de auto, het openbaar vervoer of de fiets kiest. Een duurzame kampeervakantie is er eentje in de buurt waarvoor je maar weinig hoeft te reizen. En wees eerlijk, er zijn toch prachtige plaatsen in de omgeving om heerlijk op vakantie te gaan.
2. Kies een duurzame camping
Er zijn steeds meer eco-campings te vinden in de Benelux. De term eco-camping is echter niet beschermd en de eigenaar mag er dus de invulling aan geven die hij kiest. Uiteraard kan je op internet ook over deze campings recensies vinden van eerdere bezoekers zodat je een goede keuze kunt maken. In ons land zijn er ook green key campings, deze moeten wel voldoen aan een aantal regels.
3. Kampvuur strikt verboden
De meeste kampeerders houden van zo’n gezellig en ontspannend kampvuurtje. Maar inmiddels weet ook iedereen hoeveel schadelijke stoffen daarbij vrijkomen. Derhalve kan je beter aansluiten bij een correct gestookt kampvuur op het kampeerterrein. Dat zorgt ook nog eens voor extra aanspraak en zo leer jij de andere campinggasten kennen.
4. Zonne-energie op de camping
Er zijn al diverse campings die in ruime mate gebruik maken van zonne-energie voor allerlei voorzieningen. Uiteraard kan je ook je eigen steentje bijdragen door zonnecellen te gebruiken voor jouw apparatuur of oplader voor je batterijen en accu’s. Wist je dat er ook een camp shower bestaat? Het water hiervoor wordt in een zwarte zak opgewarmd door de zon.
5. Overweeg tweedehands kampeerspullen
Misschien zou jij wel het hele jaar willen kamperen, maar de realiteit is vaak dat je dure kampeeruitrusting gedurende 50 weken per jaar stof ligt te vergaren. Dat is jammer van jouw geld en ook voor het milieu want al die spullen moeten wel worden gemaakt. Kijk eens in je familie- en kennissenkring welke spullen je gewoon kan lenen of tweedehands kan aanschaffen.
6. Praktische zaken
Ook goedbedoelende vakantiegangers gaan nog wel eens de mist in als het aankomt op praktische punten tijdens een kampeertocht. Hieronder volgt een lijstje dat je kan afvinken:
- Zet alle apparaten thuis helemaal uit. Op stand-by staan kost meer energie dan je denkt. Een lege koelkast hoeft niet te worden gekoeld en lampen horen uit.
- Afval scheiden. Op vakantie wil iedereen er graag het gemakje van nemen, maar ook dan is het goed voor het milieu om afval te scheiden. Als de camping die optie niet biedt, doe je het gewoon zelf.
- Koop lokaal. Je bent waarschijnlijk in een landelijke omgeving. Daar kan je veel zaken zo van het land kopen, dus waarom zou je daarvoor naar de supermarkt gaan?
Bekijk ook: Agriturismo, wat is het en waar vind je het?