Vele Nederlands gaan elke zomer op pad richting een camping in de zon. Toch hoef je echt niet alleen te kamperen als het boven de 25 graden is! Ook in de winter is het hartstikke leuk om middenin de natuur te zitten. Je moet alleen wel wat beter voorbereid op pad gaan. Je wilt namelijk niet onderkoeld raken in de nacht! Gelukkig zijn er genoeg handige tips die je kunnen helpen bij het voorkomen van het lijden van kou. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!
1 Laagjes dragen
Je hoort het altijd weer van mensen die in landen wonen waar het in de winter veel kouder wordt dan in Nederland. Laagjes houden je warm. Ga dus niet voor hele dikke truien met slechts een enkel hemdje eronder. Probeer zoveel mogelijk laagjes te dragen. Als het onderste laagje bestaat uit speciale thermokleding, zit je sowieso goed. Fleece truien werken bovendien ook goed. Deze zijn niet zo dik en nemen hierdoor niet zoveel ruimte in beslag. Toch zullen ze je warm houden.
2 Investeer in goede slaapzakken
Er zijn uiteraard speciale slaapzakken die zijn gemaakt voor de winter. Op de betere slaapzakken staat zelfs aangegeven wat de richttemperatuur is waarop je ze het beste kunt gebruiken. Ga je kamperen in Nederland in de winter? Dan zal je niet verder hoeven te gaan dan -5 of -8 graden. Voor koudere plekken zijn natuurlijk ook genoeg opties. Een mummieslaapzak is de beste optie. Deze houdt niet alleen je lichaam vast, maar ook je hoofd. Door de speciale capuchon die je over je hoofd kunt doen en dicht kunt trekken vat je geen kou. Kijk ook naar de voering van de slaapzaak. Zo houdt polyester over het algemeen meer vocht buiten, al zijn er tegenwoordig ook slaapzakken waarin geïmpregneerd dons zit.
3 Houd elkaar warm
Deze tip is natuurlijk alleen voor diegenen die samen gaan kamperen, maar voor hen is hij heel kostbaar. Ons lichaam is namelijk een natuurlijke kachel. We zijn vanbinnen 37 graden, dus daar kun je wel wat warmte van krijgen! Natuurlijk is het dan wel handig om ook een slaapzak voor twee personen te hebben.
4 Eet genoeg, en goed
Het warmhouden van je lichaam kost veel energie. Als het kouder is, en je bent de hele dag buiten, zal je een stuk meer verbranden. Daarom is het zaak om veel en goed te eten. Zo heeft je lichaam genoeg brandstof. Ook het eten zelf kan je natuurlijk warm maken, bijvoorbeeld een lekkere warme erwtensoep. Thee en warme chocolademelk doen het ook altijd goed.
5 Ga voor een kleinere tent
Hoe meer lucht er in je tent zet, hoe moeilijker het wordt om de lucht op te warmen. Kies daarom in de koudere maanden voor een kleinere tent. Deze kun je gemakkelijker warm maken met bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje of een aantal kruiken. Ook je lichaamswarmte helpt met het opwarmen van de tent, maar als deze te groot is, heeft het allemaal geen zin en zal de winterkou winnen!