Het is zo gewoon geworden om ook op vakantie even het internet te gebruiken. Wifi op vakantie is bijna overal beschikbaar. Je gebruikt het bijvoorbeeld om de route te zoeken, het weerbericht te checken of even te Skypen met het thuisfront.
En als je dan bezig bent, ga je wellicht ook andere zaken even regelen via het net. Tenslotte is er overal wifi en vaak is dit compleet gratis en hoef je er geen wachtwoord voor te gebruiken. Open netwerken noemen we die en ze zijn tegenwoordig bijna overal te vinden van op de camping tot in een complete winkelstraat. Maar waar moet je op letten met wifi op vakantie?
Wat is wifi nu precies?
Onder wifi verstaan we de draadloze verbinding met het internet. Deze kan worden toegepast op de smartphone, laptop, tablet en pc, maar inmiddels ook op diverse andere apparatuur zoals camera’s en zelfs koelkasten. De basis van een wifi-netwerk is het access point. Dit is meestal een klein apparaatje met antennes en een kabelverbinding op het internet van een provider.
Het acces point zendt radiosignalen uit waardoor jouw apparatuur draadloos verbonden kan worden met het net. Bij een gesloten netwerk heb je hiervoor een wachtwoord nodig, bij een open netwerk is dat niet nodig. Acces points zitten ingebouwd in modems en andere apparatuur, een wifi chip zorgt ervoor dat jouw elektronische gadgets het signaal oppikken.
Het is nog steeds niet echt duidelijk waar de naam wifi vandaan komt. Na de uitvinding werd de officiële naam: IEEE802.11b Direct Sequence. Dat maakt wel duidelijk waarom er gezocht werd naar een andere omschrijving. Een andere naam voor wifi komt je wellicht ook bekend voor: W-LAN.
Waar gaat het fout met open netwerken?
Als jij ergens komt waar een open netwerk te vinden is, pikt de wifi chip in jouw smartphone of andere apparatuur dat automatisch op en slaat het ook op in het geheugen. Dat laatste is om het voor jou eenvoudig te maken. Je ziet het bij open maar ook ten dele bij gesloten netwerken.
Als jij thuiskomt, herkent jouw smartphone meteen het access point in jouw modem. Zonder dat jij een wachtwoord hoeft in te vullen heb je meteen weer je vertrouwde thuis wifi. Maar al dat gemak heeft ook een keerzijde. Als jouw wifi chip bijvoorbeeld ‘camping-wifi’ heeft opgeslagen, herkent de chip deze naam ook als een andere gebruiker die heeft ingevoerd. Daar maken hackers misbruik van.
Jouw apparatuur maakt automatisch de verbinding en ook jij beseft niet dat je op een netwerk zit dat speciaal is bedoeld om gegevens zoals wachtwoorden te verzamelen. Maak je via zo’n netwerk ook verbinding met je bank dan ligt het voor de hand dat jouw rekening wordt geplunderd.
Veilig internetten op vakantie
- Gebruik indien mogelijk geen open netwerken zonder wachtwoord.
- Voer nooit wachtwoorden of inloggegevens in als je toch op een open netwerk zit.
- Zet de wifi zoeker uit op je apparaat als je geen wifi gebruikt.
- Verstuur vertrouwelijke informatie alleen via 3G of 4G verbindingen.
- Verbind niet automatisch met bekende netwerken.
- Varieer regelmatig je wachtwoorden, zeker als je op vakantie bent geweest.
- Ook een verbinding met het bekende ‘slotje’ kan worden nagebootst. Vertrouw hier niet blindelings op.
Bekijk ook: