De Nederlandse winters zijn niet meer wat ze geweest zijn. Toch kan je ook in ons land als automobilist verrast worden door winterweer en gladheid. Dan is het een prettig gevoel om winterbanden onder je auto te hebben. Het extra profiel geeft meer grip en daardoor hou je meer controle over het voertuig. In ons land zijn winterbanden echter niet verplicht. In Duitsland is dat anders. De regels voor winterbanden in Duitsland zijn hieronder op een rijtje gezet.
Gedurende welke periode moet je winterbanden gebruiken in Duitsland
Formeel hoef je in Duitslands alleen winterbanden onder je auto te hebben als er sprake is van winterse omstandigheden. Men spreekt daar van winterse omstandigheden als er sprake is van ijzel, gladheid door sneeuw of ijs- en rijp-vorming waardoor gladheid mogelijk is. Als je gedurende de koudere maanden van het jaar met enige regelmaat in Duitsland komt, is het gewoon verstandig om van oktober tot en met maart winterbanden te gebruiken. Overigens is het niet verplicht om ook winterbanden onder een aanhanger of caravan te monteren. Voor een goede grip is dat uiteraard wel aan te raden. De bestuurder is altijd verantwoordelijk voor de juiste soort banden. Dat is iets om rekening mee te houden als je een auto huurt in de wintermaanden in Duitsland,
Eisen die aan winterbanden in Duitsland worden gesteld
Check de regels voor winterbanden in Duitsland altijd even op aanpassingen voordat je daar de weg opgaat in winterse omstandigheden. Vanaf 1 januari 2018 voldoen alleen winterbanden met een sneeuwvlok symbool nog aan de regels. Er is wel een gedoogperiode voor andere banden zoals allseasons tot 30 semptember 2024. Je moet dan kunnen aantonen dat je deze banden voor 1 januari 2018 hebt gekocht. Zorg dat je indien van toepassing altijd een duidelijk aankoopbewijs in de auto hebt liggen of bij je draagt.
Boetes bij het niet voldoen aan de eisen voor winterbanden
Als je wordt aangehouden zonder winterbanden terwijl deze wel vereist zijn, levert dat een boete op van € 60 en krijg je een strafpunt voor je rijbewijs. Als er meer dan 18 strafpunten op je rijbewijs worden geregistreerd, bestaat de mogelijkheid dat je niet langer een auto mag besturen in Duitsland. Als je door het ontbreken van winterbanden het verkeer hebt belemmerd, wordt de boete verhoogd tot € 80. Krijg je een lekke band dan mag die tijdelijk worden vervangen door een zomerband. Je moet deze wel verwisselen door een winterband bij de eerste mogelijkheid.
Verzekering bij een ongeval
Winterbanden zijn er om ongevallen te voorkomen bij winterse omstandigheden. Raak je betrokken bij een ongeval in Duitsland terwijl je geen winterbanden gebruikt in winterse omstandigheden dan gelden bijzondere regels. De Duitse verzekeringsmaatschappij zal jou namelijk aansprakelijk stellen voor een deel van of zelfs de gehele schade, ook als jij niet verantwoordelijk bent voor het ongeval. Het schadebedrag hangt hierbij af van individuele omstandigheden. Het is daarbij ook de vraag hoe jouw verzekeringsmaatschappij omgaat met een dergelijke claim. Kortom, winterbanden in Duitsland zijn een echte must.
Jouw camping in Duitsland vind je eenvoudig via Campings.nl.