Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Veiligheid voorop: deze kampeerspullen kunnen levensreddend zijn

Veiligheid voorop: deze kampeerspullen kunnen levensreddend zijn

Je hoopt er nooit mee te maken te krijgen, maar: ook op vakantie kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. En dus is het belangrijk dat je voorbereid op reis gaat. Maar wat moet je meenemen op vakantie om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan? Wij hebben de belangrijkste veiligheidsartikelen voor je op een rij gezet hieronder, zodat je een veilige, gezonde en vooral ontspannende reis beleeft.

1.      EHBO-kit

Een absolute musthave tijdens het kamperen is een EHBO-kit. Van in je vinger snijden, tot je lelijk openhalen aan een rots tijdens het verkennen: een EHBO-kit komt op dit soort momenten zeker van pas. Zorg ervoor dat deze compleet is, met inhoud zoals pleisters, een desinfectiemiddel, verband, tekentang, pijnstillers en meer. Ook is het verstandig om, als je medicijnen slikt, een extra voorraad in de EHBO-kit te bewaren. Leg de EHBO-kit op een vaste plek waar je altijd bij kunt in geval van nood, zodat je je in een hectische situatie niet druk hoeft te maken over het vinden van de EHBO-kit. Let op: in tegenstelling tot Nederland is het in landen als België, Duitsland, Griekenland, Oostenrijk, Tsjechië en Turkije verplicht om een EHBO-kit in het voertuig te hebben. Ook mag de houdbaarheidsdatum van de inhoud niet verstreken zijn.

2.      Brandblusser

Ook een brandblusser is een essentieel veiligheidsartikel als je gaat kamperen. Caravans en campers kunnen snel uitbranden als er niet op tijd wordt ingegrepen. Maar ook als je met een tent of vouwwagen kampeert kan een brandblusser een boel ellende voorkomen. Een accu van de elektrische fiets die vlam vat of vlam in de pan tijdens het koken: met een brandblusser kan je erger voorkomen. Ook is het handig om te weten dat een brandblusser in je auto of een ander soort voertuig verplicht is in België, Griekenland, Polen en Turkije. Bewaar een brandblusser dan ook niet in de caravan of een aanhangwagen, maar altijd op een makkelijk te bereiken plaats in je auto. In de meeste gevallen is dit een poederbrandblusser, welke een levensduur van vijf jaar heeft. Let goed op dat je deze tijdig vervangt als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

3.      Rookmelder

Een rookmelder is net zo belangrijk in je camper en caravan als in huis. Het kan tenslotte je leven redden als je slaapt, of omstanders erop alert maken als er rook in je caravan of camper ontstaat terwijl je weg bent. Je kunt deze gemakkelijk bevestigen aan het plafond van je kampeervoertuig zodat deze de rookvorming direct kan detecteren. Sommige kampeerders leggen een rookmelder bovenop een kast of op een aanrecht, maar hierdoor kan een rookmelder minder goed werken. De beste optie is om de rookmelder boven het leefgedeelte of het slaapgedeelte te hangen. Wanneer de rookmelder te dichtbij het kooktoestel wordt gehangen, kan de waterdamp worden aangezien voor rook.

4.      Koolmonoxidemelder

Ook een koolmonoxidemelder kan levensreddend zijn in geval van nood. Omdat nog veel campers en caravans gebruik maken van gas, blijft er altijd een risico dat er koolmonoxide ontstaat. Bij een lek kan het gas zich snel verspreiden in een kleine ruimte zoals je cabine en kampeervoertuig. Je kunt deze het beste in het slaapgedeelte plaatsen op slaaphoogte (ongeveer 1,5 meter boven de grond) op een plaats met goede luchtdoorstroom, zodat je weet dat je bijtijds wakker wordt. Zorg ervoor dat de koolmonoxidemelder op een vrije plaats hangt, niet stoffig kan worden en niet vochtig wordt.

5.      Zaklamp

We weten het: in de huidige tijd is onze smartphone onze zaklamp. Maar als je je smartphone verliest, of als deze leeg is, is het wel zo prettig om verlichting te hebben. Kies voor een knijpkat, een stevige zaklamp op batterijen die tegen vocht en een stootje kan of een zaklamp met zonnepaneel zodat je altijd verlichting hebt in het donker. Neem ook altijd reservebatterijen mee als je zaklamp op batterijen werkt. Wil je je handen vrij hebben in het donker of als je de zaklamp nodig hebt? Dan kan een stevige hoofdlamp ook een goede keuze zijn.

6.      Powerbank

In geval van nood, wil je het liefst de nooddiensten kunnen bellen of je smartphone kunnen blijven gebruiken. Een stevige, waterproof powerbank kan in zulke gevallen goed van pas komen. Mocht er iets gebeuren, heb je een powerbank die je telefoon op kan laden en er dus voor zorgt dat je telefoon blijft werken. Er zijn verschillende stevige powerbanks verkrijgbaar, soms zelfs met ingebouwd zonnepaneel en/of een zaklamp. Kies idealiter een powerbank die dubbel zoveel mAh heeft als je smartphone, zodat je deze twee keer op kunt laden.

7.      Multitool

Een multitool is een compact gereedschap dat alles bevat voor onderhoud, klusjes of het repareren van spullen. Van het openen van een blikje tot het terugschroeven van een kastje dat losgetrild is op de Slowaakse snelweg: met een multitool kan je gemakkelijk en snel iets oplossen. Bovendien kan een multitool ook dienen als een mes, schaar, tang, zaag en schroevendraaier. Het is daarom handig om deze altijd bij je te dragen, of deze op een makkelijk te bereiken plek te leggen voor als je de multitool nodig hebt. Je weet tenslotte nooit wanneer je deze nodig hebt.



Auteur: Marloes