Na 75 jaar vrede willen we nog wel eens vergeten dat het best bijzonder is om je veilig te kunnen voelen in een vakantiehuisje zonder dat het in een stad staat met dikke muren. Dat was vroeger wel eens anders. Iedere stad was een vesting en ook na vele eeuwen is dat bij de onderstaande voorbeelden nog goed te zien.
1. Heusden
Deze vesting is ontstaan rond een waterburcht. In 1968 is begonnen met de restauratie van het stadje op basis van een kaart uit 1649, een enorme klus. Vandaag de dag kan je tijdens een wandeling door Heusden genieten van 134 monumentale gebouwen die in hun oude glorie zijn hersteld. Wist je trouwens dat je hier ook heerlijk kunt eten? Probeer ook eens een van die bijzondere toetjes waar men in Heusden terecht trots op is.
2. Bourtange
Eigenlijk zou je deze vesting eerst vanuit de lucht moeten bewonderen. Dat zie je de scherpe hoeken van de ster die werd gekozen voor deze vesting. In de periode 1593 tot en met 1851 was Bourtange een belangrijke vesting waartoe oorspronkelijk door Willem van Oranje opdracht werd gegeven. Toen muren geen bescherming meer boden tegen moderne wapens werd Bourtange weer een rustig boerendorp. Vanaf 1960 kreeg de vesting opnieuw zijn oorspronkelijke vorm.
3. Naarden
Zonder twijfel is Naarden de bekendste vestingstad. Deze werd aangelegd om Amsterdam te beschermen tegen mogelijke aanvallers. De hoofdwal is nog steeds intact evenals de 6 bastions en de ravelijnen in de grachten. Iedere 3e zondag in de periode tussen mei en september is er een garnizoensdag. Dan donderen de kanonnen en lijkt Naarden teruggekeerd naar de 17e eeuw.
4. Willemstad
Deze gemeente was maar liefst tot en met 1944 een officiële vesting. Dit stadje is een voorbeeld van de staaltjes in waterbouwkunde die ook in de 16e eeuw al plaatsvonden. Willem van Oranje gaf opdracht voor deze vesting die op een eiland in het Hollandsch Diep ligt. Hiermee kon de scheepvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen worden beschermd. In Fort de Hel vinden tegenwoordig allerlei activiteiten plaats zoals vrijgezellendagen. De omgeving van Willemstad is ideaal voor een wandel- of fietstocht. Vergeet dus zeker niet om je wandelschoenen mee te nemen.
5. Maastricht
De grootste vesting die je tegenwoordig nog kan bekijken is de hoofdstad van Limburg. Het Fort Sint Pieter geeft je een goede indruk hoe men gedurende de 16e tot en met de 18e eeuw de stad dacht te verdedigen. Door de aanwezigheid van grotten kon een bolwerk worden gerealiseerd met slimme verdedigingstactieken. Ook nu kan je de luistergangen en communicatiekoepels nog zien en je voorstellen hoe het moet zijn geweest toen het om leven en dood ging. Vandaag de dag kan je na de bezichtiging lekker uitgaan in Maastricht.
6. Geertruidenberg
Dit is een van de oudste vestingsteden in ons land. Geertruidenberg was al in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats en dus de moeite van het beschermen waard. De kerk uit 1540 is een mooi icoon omdat het gebouw nog steeds fier overeind staat na vele rampen in de loop der eeuwen. Een stadswandeling door het oude centrum is beslist een aanrader.