Als je uitsluitend in Europa reist, is een ID-kaart meestal geldig. Buiten Europa heb je altijd een paspoort nodig. Twijfel je of een ID-kaart geldig is in het land dat jij bezoekt, kijk dan even op de officiële site van de Rijksoverheid bij het onderwerp: paspoorten en ID-bewijzen. In Rusland is een ID-kaart bijvoorbeeld niet geldig. Hou er ook rekening mee dat op het platteland in grote delen van Europa een ID-kaart niet dezelfde status heeft als een paspoort. Geldigheid wil niet altijd zeggen dat een kaart ook probleemloos wordt geaccepteerd.
De voordelen van een ID-kaart
Als je niet te ver van huis gaat, heeft een ID-kaart beslist een aantal voordelen:
- Een ID-kaart is goedkoper dan een paspoort, maar is even lang geldig. Sinds 2014 is de geldigheidsduur voor zowel een paspoort als een ID-kaart verlengd naar 10 jaar. Voor die tijd was het 5 jaar.
- Een ID-kaart heeft een handiger formaat dan een paspoort. Een paspoort heeft een onhandig vorm, omdat het nu eenmaal een boekje is. Een ID-kaart heeft het formaat van een bankpasje en past daardoor moeiteloos in je portemonnee of pasjeshouder.
Voor het aanvragen van een paspoort moet je minstens 18 jaar zijn of anders toestemming hebben van je ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Boven de 12 jaar kan je een ID-kaart aanvragen zonder dat je daarvoor een schriftelijke verklaring van ouders of andere wettelijke vertegenwoordigers hoeft te overleggen. Voor jongeren is het dus minder gedoe.
Het BSN-nummer
Identiteitsfraude komt steeds vaker voor. Op zowel een paspoort als een ID-kaart staat dit nummer vermeld. Omdat beide reisdocumenten vaak worden gekopieerd in binnen-en buitenland vormt dit een probleem omdat het identiteitsfraude eenvoudiger maakt. De Rijksoverheid raadt dan ook aan om dit nummer zwart te maken. Het is de enige wijziging die burgers in het officiële document mogen aanbrengen. Dit feit is niet erg bekend en kan in het buitenland ook problemen opleveren. Vanaf 2021 zal het BSN-nummer worden versleuteld in een QR-code. Ook in de eventuele chip zal dit nummer dan niet meer worden opgenomen.
Aanvragen ID-kaart
Een ID-kaart kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Neem altijd een pasfoto in kleur mee die voldoet aan de eisen. Als je in bezit bent van reisdocumenten moet je die ook meenemen. Dit geldt dus ook als je al beschikt over een paspoort. Een ID-kaart moet je altijd persoonlijk komen ophalen. Opsturen is wettelijk niet toegestaan. Als je binnen 3 maanden nadat je bericht hebt ontvangen dat het document klaar ligt het niet hebt afgehaald, wordt het vernietigd en moet je weer een nieuwe aanvraag indienen.
Heb je niet de Nederlandse nationaliteit of ben je erkend vluchteling dan bestaat niet de mogelijkheid een ID-kaart aan te vragen maar ben je aangewezen op een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort.
Vermissing van je ID-kaart
Als je een ID-kaart kwijtraakt, moet je hiervan aangifte van vermissing doen bij de gemeente waar je woont. Apart een melding doen bij de politie hoeft dan niet meer. Zonder een kopie van de aangifte van vermissing kan je geen nieuw reisdocument aanvragen.
Lees ook: Wat moet je verplicht mee in de auto naar Frankrijk?