Misschien lopen jou de koude rillingen al over de rug, maar kamperen in de winter wordt steeds populairder. Je kan niet op iedere camping terecht, maar zowel in binnen- als buitenland wordt de keuze aan wintercampings steeds groter. Daarbij kan je kiezen voor luxe, zelfs soms verwarmd sanitair, maar de echte kampeerder kiest toch voor zijn tentje en eigen uitrusting. Er zijn dan wel zaken waarmee je rekening moet houden. Hieronder vind je er een aantal.
1. Kleding
Als het om kleding gaat in de kou kan je het beste kiezen voor laagjes. Dan kan je naar behoefte een laagje toevoegen of uitdoen naar gelang de omstandigheden en dat is praktischer dan een extra dikke jas of trui. Let op dat je stoffen kiest die niet te snel nat worden, natte kleding zorgt ervoor dat jij je koud gaat voelen. Gebruik tijdens het kamperen in de winter altijd thermisch ondergoed. Dat kan je bijvoorbeeld ook goedkoop krijgen bij Wibra of Zeeman.
2. Isolerende mat
In de winter is een standaard grondzeil niet voldoende. De meeste kou komt uit de bodem en als je comfortabel wilt slapen, moet je dat voorkomen. Er zijn diverse matten te koop speciaal voor dat doel. Hoe meer kou je verwacht, hoe beter de mat moet isoleren. Indien je de mat bent vergeten, kan je eventueel de winterhoes van je auto gebruiken.
3. De juiste slaapzak
Wellicht weet je als ervaren kampeerder dat er comfort temperaturen zijn voor een slaapzak. Indien een slaapzak een comforttemperatuur heeft van 4° is deze geschikt voor 4 graden of meer. Er zijn ook slaapzakken met een comforttemperatuur van - 8°. Er is tussen winterkampeerders enig meningsverschil hoe je in de slaapzak moet kruipen: naakt of gekleed. Kies gewoon wat jij het meest comfortabel vindt. Een tip is wel om de accu’s van bijvoorbeeld smartphones te beschermen in de slaapzak.
4. Neem de juiste haringen mee
In bevroren grond is het bijna onmogelijk om je tent op te zetten met aluminium haringen. Er zijn speciale haringen voor bevroren grond van staal en ook voor sneeuw. Indien je met lichtgewicht haringen de winter in gaat, vraag dan altijd of er een grondboor op de camping beschikbaar is anders zal je vakantie niet lang duren.
5. Zorg dat je kunt koken
Bij een gemiddelde temperatuur van 4° of minder zal je butaan- op propaangas brander niet meer betrouwbaar functioneren. Er zijn speciale benzinebranders voor deze temperaturen, maar die zijn ook risicovol. Wellicht zijn er plaatsen voor een veilig kampvuur waarboven jij je potje kan koken.
6. Ventileren is een must
Ook als je geen kachel in de tent gebruikt (en dat is een aanrader) moet de tent toch goed worden geventileerd. Doe je dat niet dat zal door condensatie de binnenkant van de tent nat worden en onaangenaam gaan aanvoelen. Zorg er derhalve voor dat jouw tent geschikt is voor lagere temperaturen en dat je exact weet hoe je die op een efficiënte wijze moet ventileren. Laat je hier goed over informeren bij de aanschaf van een tent.
Bekijk ook: Winterkamperen in Luxemburg: 4 handige tips