Wildkamperen in Nederland is eigenlijk praktisch niet meer mogelijk. Gelet op de kleine oppervlakte en het grote aantal bewoners is het eigenlijk ook wel logisch. In andere Europese landen, mag je vrijwel overal vrij kamperen, maar hoe zit dat in Spanje?
In dit opzicht heeft Spanje een ‘gedoogcultuur’. Wildkamperen in Spanje wordt op sommige plaatsen getolereerd en elders bestraft. Dergelijke boetes kunnen flink oplopen tot wel € 800. In de toeristische gebieden bij de Middellandse Zee is de controle ook erg streng en worden zelfs helikopters gebruikt om wildkampeerders op te sporen.
De verboden zones
Het is niet toegestaan om vrij te kamperen in de volgende gebieden:
- Aan de Middellandse zeekust
- In natuurgebieden
- In toeristische gebieden
Ook al is een bepaald strand niet toegankelijk voor mensen dan mag je er toch niet vrij bij kamperen. In Spanje wordt het kampeerbeleid door diverse overheden en instanties geregeld. Er is om die reden geen gestandaardiseerd stelsel van regelingen. Zorg dus voor goede informatie voordat je gaat kamperen buiten bestaande en officiële campings.
De tolerantie zones
Vrij kamperen wordt vaak getolereerd in de volgende gebieden
- De Atlantische kust
- Landelijke gebieden
Ver van toeristische gebieden en de kust
Als je een vaste plaats zoekt om te kamperen kan je informatie inwinnen bij de gemeente waaronder het gebied valt. Verplaats je de tent regelmatig, probeer dan ter plaatse uit te zoeken of kamperen hier wordt getolereerd.
De camper
In principe mag je de camper op iedere plaats neerzetten waar er ruimte voor is en waar er geen verbod is voor grotere voertuigen. Op deze plaatsen mag je ook in de camper slapen om je rijvaardigheid weer te herstellen. Een beetje typerend voor het Spaanse beleid is echter dat je op gewone parkeerplaatsen geen stoelen buiten de camper mag plaatsen. Dat kan alleen op campings.
Wildkamperen in Spanje: hier moet je op letten
Als je een gebied hebt gevonden waar je vrij mag kamperen, hou dan in Spanje altijd rekening met de volgende zaken.
1. Bosbranden
Zeker in hartje zomer is het vaak heet en droog in Spanje. Wees uiterst voorzichtig met open vuur. Hou er ook rekening mee dat je snel kunt vertrekken als er zich een gevaarlijke situatie zou voordoen. Probeer plaatselijk informatie te krijgen.
2. Ruige natuur
Vooral in de wat ruigere gebieden is de natuur nog woester dan in ons land. Er komen in Spanje beren en wolven voor in de vrije natuur al is de kans niet groot dat je daarmee in aanraking komt. Er zijn ook schorpioenen, slangen en spinnen die bijten als ze in het gedrang komen. Als jij in de natuur gaat kamperen, zorg dan dat je weet wat je kan tegenkomen.
3. Ramblas
In de buurt van ieder strand zie je ze: ramblas. Het lijken zandwegen die naar de zee leiden, maar in feite zijn het droge beddingen van beken en rivieren. Na een flinke regenbui kan een onschuldig zandpaadje ineens een kolkende massa water worden.
4. Jachtgebieden
In Spanje wordt relatief veel gejaagd. Voorkom dat jij gaat kamperen in een jachtgebied, dat kan levensgevaarlijk zijn.
Lees ook: Wat zijn de kosten van een caravan?