Op vrijwel iedere camping kan je tegenwoordig wel een plaats vinden waar je stroom kan afnemen. Stroom op de camping is ook heel gewoon geworden omdat het wel makkelijk is om snel een kopje koffie te zetten of een broodje te bakken. Als je liever moderne voorzieningen vergeet, is deze tekst ook voor jou toch informatief. Als je elektriciteit op de camping kunt afnemen staat er altijd bij hoeveel ampère dat is. Let hier goed op want het is belangrijk zodra je aan de slag gaat.
Veiligheid voor alles
Op de camping zit je nu eenmaal in een omgeving die compleet anders is dan thuis. Materialen die je thuis veilig kan gebruiken zijn vaak niet geschikt voor de camping. Gebruik om die reden uitsluitend stekkers en snoeren die zijn voorzien van een CEE keurmerk. Dit keurmerk garandeert waterdichtheid en stekkers zijn ook gezekerd. Een verlengsnoer is vrijwel altijd noodzakelijk en een haspel is daarbij het meest eenvoudig. Een kabel van 20 tot 30 meter is meestal afdoende maar ga voor de zekerheid uit van 40 meter. Vergeet nooit de haspel compleet af te rollen als je deze gebruikt. Hierdoor voorkom je hittevorming en zelfs mogelijk brand.
Een handige rekensom
Op de meeste Europese campings is het voltage 230, net als in ons land. Door het voltage te vermenigvuldigen met de ampères, kan je het vermogen in watt betekenen dat je tot je beschikking krijgt. Bij 6 ampères heb je 230 maal 6 dit is 1380 watt aan vermogen. Op een lamp zijn we gewend om naar het aantal watt te kijken en dat is vaak rond de 40. Maar een Senseo voor de camping vraagt al gauw 1.000 watt, een klein oventje tot 800 watt en een kacheltje kan al boven de 1.500 watt komen.
Let er dus goed op wat je tegelijk inschakelt om problemen te voorkomen. Apparaten voor de camping zijn vaak speciaal gemaakt om te kunnen functioneren op een lager vermogen. Een Senseo voor thuis is vaak al gauw 2.000 watt, Gebruik dus bij voorkeur geen apparaten die je thuis wel gebruikt.
Stroom in de tent
Als je een caravan, boot of camper gebruikt, is er vrijwel zeker een aansluiting voor je CEE kabel vanuit het elektra-punt. In een tent zal je zelf voorzieningen moeten regelen. Een veilige optie is een 230 volt stroomunit. Deze is waterdicht, slagvast en de stopcontacten zijn voorzien van randaarding. Hou er wel rekening mee dat je een dergelijke stroomunit niet op de grond zet en bij voorkeur relatief hoog ophangt. Hiermee voorkom je dat de hele tent onder stroom komt te staan als deze mocht overstromen.
Als je alles goed onder controle hebt kan je ook op de camping genieten van de voordelen van moderne apparaten.
Tip: ben je niet zeker of jouw materiaal veilig genoeg is voor elektriciteit op de camping? Neem dan contact op met een specialist die je graag nader zal informeren. Met elektriciteit kan je nooit voorzichtig genoeg zijn.