Paalkamperen is niet echt bekend in Nederland en toch zijn er 50 van deze kampeerplaatsen in ons land. Je vindt deze paalcampings aan de rand van natuurgebieden. De meeste plaatsen waar je kan paalkamperen in Nederland liggen op terrein van Staatsbosbeheer en aan de rand van gebieden die in bezit zijn hiervan. Paalcampings vind je meestal bij een bos en daarom worden ze ook wel boscampings genoemd. Maar op een paalcampings kampeer je dus rond een paal en dat is gratis. Je zou kunnen zeggen dat op de locaties die bestemd zijn voor het paalkamperen je legaal kan ‘wildkamperen’.
Welke regels gelden er voor paalkamperen?
Er zijn een aantal duidelijke regels gesteld waaraan je moet voldoen als je gaat paalkamperen in Nederland:
- Kamperen mag binnen 10 meter van de paal en dit staat ook duidelijk aangegeven
- Je mag maximaal 72 uur achtereen je tentje op de paalcamping laten staan
- Er mogen op een paalcamping op enig moment maar 33 kleine tentjes staan
- Er mag geen enkel afval worden achtergelaten op het terrein, Vergeet dus niet om een vuilniszak mee te nemen.
- Er mag niet gegraven worden en ook geen vuur worden gemaakt.
Er is meestal toezicht en de regels overtreden, kan je een forse boete opleveren. Er zijn ook nog wat bijzondere regels:
In Overijssel mag je maximaal 24 uur kamperen in plaats van 72.
Sommige palen staan midden in een veldje. Dat betekent meestal dat er wordt getolereerd dat op het hele veldje wordt gekampeerd.
De meeste paalcampings in Nederland zijn een initiatief van Staatsbosbeheer en de locaties zijn dan ook door deze instantie bepaald. Er komen echter ook steeds meer vergelijkbare initiatieven en het is waarschijnlijk dat het aantal paalkampeerplaatsen in ons land zal gaan toenemen.
Voorzieningen op een paalkampeerplaats
In principe moet je ervan uitgaan dat er geen enkele voorziening aanwezig is en dat je daarop voorbereid moet zijn als je besluit je tentje hier neer te zetten. Hierbij moet worden opgemerkt dat vrijwel overal een waterpomp met kraan aanwezig is. Hou er rekening mee dat dit water niet direct geschikt is om te drinken. Het is met name bedoeld om je te kunnen wassen en om mee te koken.
Omdat vuur maken verboden is, zal je een eigen spiritusbrandertje of andere hulpmiddelen moeten meenemen om te koken etc. Een aantal paalcampings beschikt over vuurplaatsen. Hierbij staat ook duidelijk aangegeven hoe deze gebruikt moeten worden en wanneer dit niet is toegestaan.
Paalkamperen, iets voor jou?
Het bovenstaande zal wel duidelijk hebben gemaakt dat paalkamperen vooral geschikt is voor wie ervan houdt om dicht bij de natuur te zijn. Als je voor luxe en comfort kiest, is paalkamperen niet echt jouw ‘ding’. Voor de liefhebber is het uiteraard ook een leuke manier om meer van de mooie natuurgebieden in ons land te zien door van de ene naar de andere locatie te gaan. De meeste paalcampings vind je in Brabant. In Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg zijn er momenteel geen paalcampings.
Op campings.nl vind je een actueel aanbod met campings in Nederland en buitenland.